Gluma Sama

GLUMA I

 

Sam sobom se bavi samo u vidu treninga – Breht

GLUMA I 2s

Pogledajte SADRŽAJ knjige

Pročitajte jedno poglavlje:

GLUMA I; Opšta osnova, PROSTOR

Nekoliko vježbi: 

Prostor, VJEŽBE

PREDGOVOR DRUGOM IZDANJU

…pоznаvаnjе sеbе sаmоgа оsnоvnо је оbеlеžје duhа mајstоrа

Zeami

 Knjige GLUMA I; Rad na sebi i GLUMA II; Radnja pisao sam samome sebi, iz dva razloga. Prvo, da bih sebe upoznao. Drugo, činilo mi se da ću prema studentima manje griješiti ukoliko zabilježim svoje i dobre i loše postupke u procesu obučavanja budućih glumaca.

A, iskreno, nisam računao da bi moje iskustvo moglo zanimati i druge. Od izlaska iz štampe do danas rasprodat je, doduše, neveliki tiraž prvog izdanja, knjige su otišle širom bivše domovine, a nešto i u svijet (tamo sad žive mnogi naši ljudi, pa i jedan broj glumaca i mojih bivših studenata) i, što je za mene posebno prijatno iznenađenje, knjige su dobile priznanje stručnjaka (Sterijina nagrada za teatrologiju), a knjižari kažu da ih zaljubljenici u glumu već duže vrijeme uzalud traže. Pošto sam od samog početka u planu imao i treću knjigu (GLUMA III; Igra), odlagao sam drugo izdanje prve dvije ne bih li onda zajedno objavio sve tri. To se evo konačno i događa.

Ovo izdanje razlikuje se od prvog u nekoliko detalja, a najvažnije je to da knjige donose neke nove vježbe, zatim tu i tamo pokoje skraćenje i poneku, nadam se, bar za nijansu bolju formulaciju. Ostalo je, kakvo je da je, isto.

Zahvaljujem svima koji su u knjige vjerovali možda više i od mene samog: porodici (ocu, majci, Zorici, Marku, Jeleni i Ivani), recenzentima (profesorici Ognjenki Milićević i dr Vladimiru Jevtoviću), bivšim i sadašnjim studentima, prijateljima i, naravno – svim čitaocima.

PREDGOVOR TREĆEM (hrvatskom) IZDANJU

Sam sobom se bavi samo u vidu treninga

Breht

Početkom 2006. godine pozvao me kolega Zlatko Sviben da u ljetnom semestru školske godine 2005./2006. preuzmem „nešto nastave iz glavnoga stručnog predmeta“ na Studiju glume i lutkarstva Kazališnog odsjeka Umjetničke akademije u Osijeku. Odazvao sam se pozivu i od tada do danas radio sam sa svim upisanim studentima osječke Akademije. Vodio sam kolegije: Rad glumca na sebi i Rad glumca s partnerom, na prvoj godini, Dramski lik i Glumac i uloga, na drugoj, Forma i sadržaj (sistemi, modeli, tehnika i igra) na trećoj i Etiku glume na četvrtoj. Osnovu programa činile su moje tri knjige: GLUMA I; Rad na sebi, GLUMA II; Radnja i GLUMA III; Igra, koje su objavljene prvo u Cetinju (1997.), a onda u Novom Sadu (2005.).

I u knjigama i u praktičnom radu koji ih je pratio, ili bolje je reći: i u praktičnom radu i u knjigama koje su ga pratile, nastojao sam razviti sistem vježbi koje neće biti ni male predstave ni puko intelektualno zanovijetanje nego konkretan i praktičan pedagoški postupak čija je funkcija da pokrene stvaralačke potencijale i osposobi studente za organsko dejstvo, da bude, a malo li je to, u pravom smislu, sportskim rječnikom rečeno: glumački trening. U tome mi je pomogla i ova Brehtova misao koju sam uzeo za moto predgovora. “Rad na sebi”, “poznavanje samoga sebe” i slične devize, da svakako, ali nipošto ne u psihološkom (psihijatrijskom) smislu rovarenja po sebi i svojoj prošlosti, nego u tehničkom smislu. Dakle, ko sam? Ovdje to znači: šta želim, šta treba, šta moram, šta (ne) mogu obaviti kao glumac. A odgovor na sva ta pitanja leži u treningu! Ove knjige bave se glumačkim treningom.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: