Gluma Sama

ČITANKA

Ova stranica je u izradi!

…gledajući ljude koji se našom stazom kreću, vidim da se umetnošću svojom ni malo ne bave već staze tuđinske slede

Zeami

ČitankaKorice

Nisu umetnost, nauka i život složeni, složene su predstave koje mi o njima sami stvaramo.

Brinetjer

Samo onaj ko zna može o nečemu govoriti jednostavno i jasno. A kako o glumi znati toliko da o njoj možemo  imati predstave koje nisu mutne i složene?

Knjige o glumi rijetko se pišu, još rjeđe štampaju. Zato smo, kad su u pitanju znanja o glumi, osuđeni uglavnom na nepouzdanu usmenu predaju, kafansku priču, svako malo “izmišljanje tople vode” i “otkrivanje rupe na saksiji”, pretencioznu “ja pa ja” megalomaniju, mistifikaciju i demistifikaciju. U nedostatku knjiga baš o samoj glumi, u drugim jezicima postoje makar dobri izbori korisnih tekstova nastalih raznim povodima i u okviru nekih drugih tema, ali za nevolju mogu se čitati i kao zapisi o glumi. Takva je, recimo, knjiga “Actors on Acting” (Toby Cole, Helen Krich Chinoy, New York, 1949), dakle “Glumci o glumi”, ali pošto autori nisu samo glumci nego i pisci, filozofi i mnogi drugi, ispravnije bi je možda bilo u našem prevodu nasloviti “Glumci (i saučesnici) o glumi”, jer pojmom actor može se  označiti ne samo učesnik nego i saučesnik u nekoj akciji ili događaju. U našem prevodu?! A kad je to uopšte na naš(e) jezik(e) prevedeno nešto što se odnosi na glumu samu?! I ko bi to bio zainteresovan i (finansijski) motivisan da prevede recimo ovu knjigu od preko sedam stotina strana? Pa još o glumi!

Prisiljeni smo onda snalaziti se na druge načine. Jedan je ovaj – Čitanka za glumce, on lajn izbor tekstova koje su pisali o glumi sami glumci (i saučesnici). Sve je to uglavnom raštrkano po mnogim knjigama, većinom davno objavljenim i teško dostupnim. Inicijalni izbor evo neka bude moj, nudim vam materijal koji je sada otprilike polovina knjige “Actors on Acting”, ali zajedničkim naporom, prilozima posjetilaca ovog sajta, mogli bismo ubrzo imati i našu zbirku korisnih tekstova o glumi, na ovom četvoroimenom, a jednom jeziku.

Bolje bi bilo, naravno, ako bi tekstovi bili poredani problemski ili po vremenu nastanka, ako bi bili praćeni dobrim uvodima i komentarima i slično. Ali ko će to!? Neka za sada ostane ovako, a naći će se valjda neko ko će od ovog materijala napraviti našu knjigu “Glumci (i saučesnici) o glumi”. Do tada ćemo možda prevesti i “Actors on Acting” i onda: ko informisaniji i ko srećniji od nas koji volimo i poštujemo glumu.

Aristotel

Frajtag

Gavela

Vlada Jevtović

Lesing

Mata Milošević

Strindberg

Šekspir

Uskoro ćete na ovom mjestu moći da čitate šta o glumi misle Arto, Bergson, Breht, Didro, Majkl Čehov, Gogolj, Hegel, Kajoa, Sartr, Stanislavski, Zeami i mnogi drugi.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: